top of page
Zoeken

Gracieus ouder wordenWanneer we ouder worden is het normaal dat we de veranderingen opmerken die ons lichaam ondergaat, zowel vanbuiten als vanbinnen. Het verouderingsproces heeft een invloed op al onze organen, weefsels en cellen. In deze blog leg ik je uit je uit wat dit verouderingsproces inhoudt en hoe je het met de juiste levensstijl en huidverzorgingsproducten kan beïnvloeden.

Verouderen is een ingewikkeld proces waarvan de impact verschilt van mens tot mens. Gerontologen, die het verouderingsproces bestuderen, zijn er in het algemeen over eens dat veroudering het gevolg is van uiteenlopende invloeden, doorheen ons leven.

Die verschillende invloeden zijn onder andere:

 • Erfelijkheid

 • Omgevingsfactoren

 • Cultuur

 • Voeding

 • Lichaamsbeweging

 • Ziekte

Veroudering is waarschijnlijk nog het vroegst detecteerbaar en het meest zichtbaar op de huid.

Zichtbare tekenen van veroudering:

 • Fijne lijntjes

 • Rimpels

 • Verslapping

 • Donkere vlekken

 • Doffe huid

 • Pigmentatie

Het lichaam is complex en om optimaal te kunnen functioneren heeft elke cel een heel aantal dingen nodig. Hoe ouder we worden, hoe meer nog.

Volgende factoren dragen bij tot het gezond functioneren van lichaam en huid:

 • Zuivere lucht

 • Voldoende water

 • Een gebalanceerd dieet

 • Zonlicht (maar ook niet te veel)

 • Lichaamsbeweging

 • Positieve gedachten

Wil jij graag gracieus verouderen? Dan hebben ik de volgende tips voor jou!

1. Adem zuivere lucht en vermijd toxines

Toxines zijn overal: in de lucht, in onze voeding, in heel wat spullen in huis en vaak ook in de producten die we gebruiken voor onze huid. Het aantal toxines tot een minimum herleiden is dus de boodschap.

We zijn er ons van bewust dat tijd doorbrengen in de natuur meerdere voordelen heeft. Het is het uitgelezen moment om zuivere lucht in te ademen, maar ook binnenshuis zijn er heel wat mogelijkheden om de luchtkwaliteit te verbeteren.

De eenvoudigste manier om de lucht die je inademt te zuiveren is met kamerplanten. Daar komt nog bij dat ze je huis opfleuren en meestal niet veel verzorging nodig hebben.

Daarnaast kan je de lucht in huis zuiver houden dankzij het gebruik van organische, huishoud- en poetsproducten vrij van chemicaliën. Met het verstuiven van essentiële oliën van theeboom, rozemarijn of eucalyptus kan je het aantal luchtgedragen bacteriën doen afnemen. Ook kaarsen van bijenwas en zoutlampen hebben een positief effect op de lucht in huis.

Ook Studio Mino Holistic Aromatherapy werkt met zuiverende essentiële oliën.

2. Drink voldoende zuiver water

Drink 2 tot 3 liter gefilterd water per dag. De mens bestaat voor ongeveer 70% uit water, dus het is heel belangrijk dat we ons lichaam voldoende hydrateren, zowel in de zomer als in de winter. Water speelt een belangrijke rol bij heel wat processen in ons lichaam:

 • Speekselproductie

 • Regelen van lichaamstemperatuur

 • Smeren van gewrichten

 • Beweging

 • Uitscheiding van toxines

 • Spijsvertering

 • Gewichtsverlies

 • Circulatie

 • Immuniteit

 • Energie

 • Cognitieve functies

 • Gemoedstoestand

 • Voorkomen van uitdroging

 • Anti-aging

Water drinken helpt de textuur van je huid te verbeteren en optimaliseert het proces van celvernieuwing. Sommige tekenen van veroudering kunnen worden uitgesteld dankzij een adequate inname van water.

Uiteindelijk is hydratatie verantwoordelijk voor de soepelheid en elasticiteit van de huid. Wanneer je huid uitgedroogd raakt, neemt de elasticiteit en soepelheid af, waardoor fijne lijntjes en rimpels zichtbaarder worden.

3. Voeding als medicijn

De natuur zit vol met voedsel dat we nodig hebben. Het is aangeraden om seizoensgebonden te eten om het verouderingsproces te vertragen, omdat we zo het natuurlijk herstelproces van ons lichaam ondersteunen.

In de lente is er bijvoorbeeld een overvloed aan bladgroenten beschikbaar die ons lichaam helpen ontgiften na de winter.

In de winter zijn er citrusvruchten zoals mandarijnen beschikbaar die rijk zijn aan vitamine C, belangrijk voor ons immuunsysteem en het herstel van cellen.

’s Zomers heeft ons lichaam behoefte aan verkoelende groenten zoals komkommer en aan hydraterend sappig fruit rijk aan beta-caroteen, om ons te beschermen tegen de zon.

Tomaten, papaya en watermeloen bevatten lycopeen, een bijzondere voedingsstof die verantwoordelijk is voor de heldere rode kleur van deze fruitsoorten en die eveneens helpt beschermen tegen de zon. Een Mediterraans dieet is dus niet enkel lekker maar ook zeer voordelig tijdens de zomermaanden.

Wil je graag meer te weten komen over de link tussen voeding en de huid? Maak een afspraak voor een Beautyconsult.

4. Doe dagelijks aan lichaamsbeweging

Regelmatig aan lichaamsbeweging doen zoals een stevige wandeling kan je levensduur met een aantal jaar verlengen en intensief sporten versterkt het hart en zorgt ervoor dat je overtollige kilo’s kwijt geraakt.

Dankzij sport komen er endorfines vrij in ons lichaam waardoor we ons goed voelen en dit draagt zo bij aan onze mentale gezondheid.

Een dagelijkse power wandeling komt ook de bloedsomloop ten goede, verbetert de aanvoer van zuurstof en voedingsstoffen doorheen het lichaam en de afvoer van toxines via het lymfesysteem.

Heb je een gevoelige huid of heb je last hebt van rosacea of eczeem, zorg er dan wél voor dat je lichaamstemperatuur tijdens het sporten niet te hoog oploopt. Sport op warme dagen wat vroeger of later op de dag, zodat je huid niet ontstoken of geïrriteerd geraakt of kies voor lichaamsbeweging zoals pilates, die de bloedcirculatie verbetert zonder je lichaamstemperatuur sterk te verhogen.

5. Neem regelmatig een schoonheidsslaapje

Er is een heel goede reden waarom we minstens 7 à 8 uur kwaliteitsvolle nachtrust wordt aangeraden… Het is cruciaal voor ons welzijn. Als we onvoldoende slaap krijgen, verouderen we sneller, regenereert ons lichaam trager en herstellen we minder goed van negatieve omgevingsfactoren zoals luchtvervuiling en schadelijke zonnestralen.

Gedurende onze slaap neemt de bloedtoevoer naar de huid toe, waardoor de collageenproductie wordt gestimuleerd en schade door UV-straling wordt hersteld, wat de ontwikkeling van rimpeltjes en ouderdomsvlekken tegengaat. Hierdoor zien we er zoveel gezonder, frisser (en jonger) uit na een goede nachtrust.

Elke nacht voldoende slaap nemen zorgt er niet enkel voor dat jij je fris voelt, maar doet je huid er dus ook frisser uitzien.

6. Kies voor natuurlijke verzorgingsproducten

Overdag heeft onze huid bescherming nodig tegen de elementen, de zon, vervuiling en vochtverlies. Kies voor een optimale anti-aging verzorging van je huid voor zuivere, producten rijk aan vitamines, zoals de organisch gecertificeerde cosmeticalijn van Organicspa.

Kies gedurende de dag voor de Wrinkle Defence om fijne lijntjes actief tegen te gaan, dankzij het krachtige ingrediënt Antarcticine, dat de huid helpt met weefselherstel en het vasthouden van vocht en dat rimpels minder diep maakt.

Kies je voor Pro Renewal als dagcrème, dan zal je huid beter vocht vasthouden en je teint verbeteren. Werk af met de licht getinte BB Cream, die een natuurlijke zonnefilter onder de vorm van zink bevat, om je huid een dagelijkse bescherming te bieden.

Sla ‘s avonds nooit je huidverzorgingsroutine over. Het gebruik van verzorgingsproducten rijk aan voedingsstoffen zal het herstelproces van de huid ’s nachts ondersteunen.

Het a.c.e. serum van Organicspa biedt je huid een krachtige mix aan antioxidanten die vroegtijdige veroudering tegengaat en de huid revitaliseert en doet stralen. Het a.c.e. serum bevat Vigna Aconitifolia-extract, dat erg op vitamine A gelijkt en dezelfde eigenschappen heeft, waardoor het de productie van collageen en elastine stimuleert.

Het award-winnende Biohydra + serum geeft je huid een hydratatie boost dankzij de aanwezige ingrediënten PGA & Hyaluronzuur. Die bevorderen huidherstel en verminderen de tekenen van veroudering.

Vooral de huid rond onze ogen is erg gevoelig aan het verouderingsproces omdat ze geen huidsmeer produceert. Het gebruik van een speciale oogcrème, zowel ‘s morgens als ’s avonds, helpt om deze fragiele huid gehydrateerd en gevoed te houden.

Je gezichtsverzorging dient even puur als je voeding te zijn, zodat je huid een maximum aan voedingsstoffen kan opnemen voor verjonging, zowel vanbinnen als vanbuiten uit.

Ontdek het volledige gamma van Organicspa via de website Lien Seynaeve Holistic Care.

bottom of page