top of page
Zoeken

Niet alle minerale make-up is gelijkwaardig

Ach, heerlijk weer buiten! De zon piept van achter de wolken en jij begint te dromen over de lente. Lentebloesem in volle glorie, jouw summerbody (die heus wel klaar zal zijn voor de zomer ;) ) en de frisse kleurtjes die je terug op jouw snoet kan aanbrengen. Uiteraard hoort bij die summerbody ook een gezonde levensstijl en die ga je achterna. Groot gelijk! Dus je komt terecht bij de wereld van minerale make-up.


Minerale make-up is een geschenk van moeder natuur. Het is gemaakt van mineralen die gevonden worden in de korst van de aarde. Die mineralen worden heel fijn gemaakt tot poeders en dan verwerkt en gemicroniseerd om zo een palet van natuurlijke kleuren te vormen, perfect voor cosmetisch gebruik. Omdat minerale make-up geen kunstmatige kleurstoffen en bewaarmiddelen bevat, is het de puurste en meest natuurlijke vorm van cosmetica beschikbaar op de markt vandaag.

Ongezonde ingrediënten


Niet alle minerale make-up is even gezond! We lijsten graag een aantal ingrediënten op waarvoor jij op je hoede moet zijn tijdens je zoektocht naar de goede minerale make-up. Sommige producenten gebruiken namelijk ingrediënten die wel afkomstig zijn van de natuur, maar niet gezond zijn voor ons lichaam.


Luizen in de lippenstift


De cochenille-luis is een insect dat een roze/rode kleur – oftewel karmijn - afgeeft. Ja, je leest het goed, deze insecten worden geplet en vermalen om een mooi rood pigment te geven aan jouw perfect rode lippenstift. Enkel de vrouwtjesluizen worden gebruikt en je hebt er wel 140 000 nodig om één kilo kleurstof te bekomen. Klinkt plots niet meer zo verleidelijk hé.


Asbest op babybilletjes


Talk is een natuurlijk mineraal dat ontgonnen wordt in talkmijnen. In de nabijheid van talk zit heel vaak asbest. Helaas bestaat op dit ogenblik geen enkel mandaat binnen de cosmetica-wetgeving dat ervoor zorgt dat talk wordt getest op asbest. Als producenten van cosmetica dus talk gebruiken dan wordt dat niet getest op sporen van asbest. In 2018 haalde een grote keten zelfs krantenkoppen nadat asbest werd teruggevonden in hun make-up producten.

Verder heeft onderzoek uitgewezen dat 67% van de eierstokkankerpatiënten frequente gebruikers waren van talkpoeder. Ze hebben zelfs tumoren onderzocht waar er talkdeeltjes in te vinden waren.

Talkpoeder zit trouwens niet alleen in make-up zoals blush, bronzer, oogschaduw, fond de teint. Je vindt het ook in bruisballen, zeep, maskers, deodorant, tandpasta en zelfs in tampons.


Dan toch synthetische stoffen in minerale make-up?


Phenoxyethanol is een synthetisch bewaarmiddel dat onder andere wordt gebruikt in mascara, lipgloss en huidverzorging. Het staat ervoor bekend allergische reacties en huidirritaties op te wekken. Zo toonden verschillende studies aan dat zowel mensen als dieren huidirritaties, uitslag, exzeem en netelroos ervaren bij het gebruik van phenoxyethanol. Verder zou dit ingrediënt ook schade veroorzaken aan het centraal zenuwstelsel van baby’s, wanneer ze ermee in aanraking komen.


Petroleum op je gezicht


Dimethicone is een silicone dat afkomstig is van petroleum. Het wordt gebruikt in fond de teints en vloeibare primers. Het probleem met dit ingrediënt is dat het de poriën afsluit. Silicone vormt een laagje over de huid. Bijgevolg kunnen bacteriën, talg en andere onzuiverheden niet weg, waardoor de poriën verstoppen en dit vergroot de kans op puistjes en acné.


Een zwaar metaal, maar dan in poedervorm


Dit goedkope vuller-ingrediënt wordt vaak afgeschilderd als een natuurlijk ingrediënt, maar niets is minder waar. Bismuth oxychloride wordt synthetisch vervaardigd uit bismut, een zwaar metaal. Het heeft een parelglans en wordt daarom vaak gebruikt in minerale cosmetica. Nochtans veroorzaakt het vaak allergische reacties waarbij gebruikers huidirritatie, jeuk, een branderig gevoel of zelfs cystische acné ervaren.


Gelukkig is er een alternatief!


De minerale make-up van Studio Mino gebruikt geen enkel ingrediënt dat hierboven genoemd wordt. Je kan dus zeker zijn dat er géén schadelijke stoffen jouw lichaam binnendringen bij het gebruik van deze make-up.

Bovendien mag je ook kwaliteit verwachten: de make-up blijft lang zitten, is goed gepigmenteerd, waterbestendig en de foundationpoeders geven een complete dekking zonder de poriën te verstoppen. Dit maakt de poeders uiterst geschikt voor mensen met huidcondities zoals acné, rosacea en eczeem. Naast dat ze de huid mooi egaal maken, hebben ze een beschermingsfactor hoger dan SPF15. Zo ben je ook nog eens beschermd tegen de schadelijke straling van de zon waar onze huid dagelijks aan blootgesteld wordt!

Past minerale make-up ook voor jou perfect in het plaatje van een gezond huidverzorgingsinstituut? Bekijk dan zeker de minerale make-up van Studio Mino.
bottom of page